My Endo Blog

My Endo Blog

Fagylaltok, mert lassan itt a nyár! :)

2018. május 01. - My Endo Blog

Sziasztok!

 

Múlt héten új barátra tettem szert: beszereztem egy fagylaltgépet. :) Kicsi, egyszerű, de két kipróbálás után azt kell mondjam, nekünk pont megfelelő. :) 

31292637_987141131451326_3737224079892021248_o.jpg

A legelső adag egy málnás lett (mivel ez a kedvencem, Páromnak pedig mindegy. :) ). Nálam általában a legelső próbálkozás mindig tanulópénz, ez most sem történt másképp. Az állaga nem lett a legjobb, de ízre finom és ez a lényeg. :) 

Hozzávalók:

  • 2 dl tejszín: 26,6 g CH
  • 2 dl mandulatej: 6 g CH
  • 30 dkg málna: 15 g CH

Összesen: 47,6 g CH. Ebből nálunk 6 adag lett, egy adagban 7,93 g CH-val. :) 

A tejszínt kemény habbá kell verni, utána hozzáönteni a tejet és a málnát. Ezután 4 órára hűtőben kell pihentetni, majd mehet a fagylaltgépbe keverésre addig, míg számotokra megfelelő állagú nem lesz (nálunk ez fogalmam sincs mennyi idő volt, mert csak a keverést néztem, nagyon tetszett. :) ).

Endometriózis diétában a tejtermékeknek hivatalosan nincs szerepe, így itt is törekedtem arra, hogy ennek is megfeleljek. Mivel a tejtermékek nagyon közel állnak a szívemhez, így a növényi alapúaknál maradtam továbbra is. A következő receptben használt tojásra még nem találtam helyettesítőt, ha meglesz pótolom! :)

Hasznos tanács: a fagylaltgépbe nálunk a fenti adag két adagban fért bele, így számoljatok Ti is! :) 

Az eredeti recept ír még 100 g porcukrot is, de ezt alapból kihagytam volna (maximum eritrittel készítem), de nem került bele. A mandulatej és a Hulala is tartalmaz cukrot (meg persze a málna is), ezért úgy döntöttem a plusz cukrot kihagyom. Jobban örültem volna, ha a Hulalaból a cukormentes változatát tudom megvenni, most sajnos nem volt a boltban. :( 

Tipp, amit ne kövessetek el: nagyon vágytam már a fagyira, ezért úgy gondoltam fagyasztott málna is jó lesz. Ez így is történt volna, ha nem vagyok türelmetlen, de az voltam. :) Nem teljesen olvadt ki a málna, ezért a fagyóban jelenleg betonkemény a fagyi, de így is megesszük, ez tuti! :) 

31454060_987932941372145_7900323974255476736_o.jpg

31398120_988391134659659_7251446087611842560_o.jpg

A második adagnál már kicsit okosabb voltam, olvastam néhány hasznos dolgot interneten, egy nagyon bevált. Egy hasznos oldalon az alábbi leírást találtam:

"A nagy házi fagyi probléma ott kezdődik, hogy a vizet (vagyis a gyümölcsöt) a zsiradékkal valahogy  emulgeálni kell, kell bele cukor, és hogy ne egy kemény tömböt kapjunk, kell bele bizony levegő is, méghozzá kb. 50%. Ez az, amit a fagyigép tud, és a házi megoldások soha. Ezt a három dolgot össze kell valahogy hozni, mert maguktól szétválnának, mint a rossz majonézben. Itt is a tojássárgája a megoldás, jobban mondva a benne található lecitin, ami a legjobb emulgeátorok egyike, és hatására a víz és a zsír apró cseppecskékké áll össze. "

Ezt természetesen ki is próbáltam, a kivis fagyi már így készült. 

Hozzávalók: 

  • 1 dl tejszín: 13,3 g CH
  • 1 dl mandulatej: 3 g CH
  • 15 dkg kivi: 16,5 g CH
  • 1 tojássárgája: nem számolós.

Összesen: 32,8 g CH-val. Ebből négy adag lett nekünk, egy adagban: 8,2 g CH. 

Valószínűleg feltűnt, hogy az adagokat itt megfeleztem a málnáshoz képest. Csak azért, mert nem szerettem volna kétszerre kevertetni. :) 

Ami nagyszerű, hogy az állaga sokkal jobb lett, mint a málnás fagyinak. :) Krémesebb és fagyasztóban olyan, mint egy bolti fagyi. :) Körülbelül 20 perc keverés után érte el a megfelelő állagot, imádom! :) 

Csak készítés közben elkapott pillanatom van róla, ha lesz poharas is, megosztom Veletek! :) 

31501319_988848671280572_1874275688765194240_o.jpg

Ha szeretnétek házi fagylaltot készíteni mindenképp próbáljátok ki. Nálunk valószínűleg a nyáron állandó helye lesz a konyhában, legközelebb narancsos fagylaltot készítek, már nagyon várom, hozom majd! :) 

Ez az alaprecept nagyon bevált, úgy gondolom gyakran fogom ezt használni, természetesen más gyümölccsel. Azt még nem tudom vizes fagyit mennyire érdemes ebben a gépben készíteni, de mindenképp kipróbálom majd és hozom a tapasztalatokat! :)

Szép napot Nektek, pihenjetek! :) 

Puszi

A bejegyzés trackback címe:

https://myendoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4113882210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása