My Endo Blog

My Endo Blog

Tej. Milyet is igyunk?

2017. április 18. - My Endo Blog

Sziasztok!

A napokban nagyon foglalkoztatott az, hogy endometriózissal küzdőknek lehet-e és ha igen milyen tejet/terterméket szabad fogyasztani. 

Több forrásból kapott válasz az, hogy jobban járunk, ha elhagyjuk ezeket, mivel a tejtermékek olyan állatoktól származnak, melyeket különböző "vegyszerekkel" (hormonokkal, antibiotikummokkal, vegyi anyagokkal) etetnek.

Mivel nagy tejivó vagyok, sajnos nem megy olyan könnyen...

Azt olvastam, hogy a diéta során figyeljük meg mi jó vagy nem jó a saját szervezetünknek, testünknek, hallgassunk rá és ennek megfelelően táplálkozzunk. Az utóbbi több, mint egy évben igenis fogyasztottam tejtermékeket, és így is sikerült a fogyás, jobban érzem magam.

Kicsit jobban beleástam magam ebbe a témába, és találtam néhány érdekességet.

Sok emberben él az a tévhit, hogy az UHT tejben sok tartósítószer van, lévén "tartós tej"-nek hívjuk. Ez azonban nem igaz. :) Az UHT jelentése: ultra high temperature treated – magas hőfokon kezelt. Ez egy eljárás, amely során a tej az ultramagas hőmérsékletű hőkezelésnek és a speciális italos kartondoboz-csomagolásnak köszönhetően őrzi meg minőségét hűtés nélkül akár 3-6 hónapig. Ennek során a tej ásványi anyag tartalma gyakorlatilag változatlan marad, és átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Nem, nem hígítják vízzel, nem tejpor és víz keveréke és nem tartalmaz adalékanyagot. A tejet a fehérje, ásványi anyag, kalcium és D vitamin tartalma miatt fogyasztjuk, éppen ezért érdemes fogyasztani naponta nem csak a kávé "mellé". :) Hozzájárul a csontsűrűségünk és csonttömegünk megőrzéséhez, csökkentik felnőttkorban a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát, jótékony hatása van a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére.  

A közhiedelemmel ellentétben a tej nem hizlal, ha nagyon félünk válasszunk alacsony zsírtartalmú fajtákat. 

Természetesen a soványabb tejeket sem vizezik, a fölözéssel szabályozzák annak zsírtartalmát. 

Ha nagyon nem bíztok az UHT tejekben, válasszatok hazai, megbízható termelőt. Amire nagyon fontos odafigyelni: a nyers tej! Fejés után maximum 1 óráig fogyasszátok, ez után viszont mindenképp forraljátok fel, mielőtt belekortyoltok, mivel a nyers tej betegséget okozó mikroorganizmusokat tartalmazhat. A termelők pasztörizálással érik el a kívánt minőséget. 

Ha mindenképp ragaszkodtok a nyers tejhez az alábbi dolgokra figyeljetek (forrás: www.portal.nebih.gov.hu)

Élelmiszerbiztonsági jó tanácsok a nyers tejet vásárlóknak:

  • Csecsemők, gyerekek, terhes nők, idős, valamint legyengült immunrendszerű emberek esetében magasabb a kockázata a megbetegedésnek, ezért ők semmiképpen  ne fogyasszanak  nyers tejet!
  • Vidéki, állattartó helyek (tanyasi, falusi gazdasági udvar, tehenészet, tejház, stb.) látogatásakor se kóstoljunk forralás nélküli nyers tejet!
  • Nyers tejet tiszta, rendezett árusítóhelyen, megbízható termelőtől  vásároljuk.
  • Ha árusító kocsiból vásárolunk, nézzük meg, kiírták-e a termelő nevét, címét.
  • Győződjünk meg arról, hogy a nyers tej hűtött.
  • Vigyünk magunkkal saját tárolóedényt, nyáron pedig hűtőtáskát is.
  • A nyers tejet hűtve, a lehető legrövidebb idő alatt juttassuk el otthonunkba.
  • Ne engedjük családtagjainknak a nyers tej forralás előtti „kóstolgatását”!
  • Szervezzük úgy a nyerstejjel kapcsolatos dolgainkat, hogy ne rendezkedjünk be nyers tej tárolására.
  • A nyers tejet egy megfelelő, tejforralásra  rendszeresített edényben a lehető legrövidebb időn belül forraljuk fel, majd hidegvíz fürdőben hűtsük le.
  • A felforralt és lehűtött tejet  hűtőszekrényben, szennyeződéstől védve, lefedve tároljuk.
  • A felforralt és lehűtött tej 0 – +5 °C-on tárolva több napig eltartható, és fogyasztható.
  • A nyers tejes edényt mosogatószerrel alaposan mossuk ki, forró vízzel öblítsük át, majd felhasználásig szennyeződéstől védetten tároljuk, és más élelmiszer, vagy ital  tárolására ne használjuk.

Az új elhatározásom az, hogy mindenképp kipróbálom a hazai termelők tejét, szerencsére több piacon is megtalálhatóak, mindenképpen pasztőrözött, 1,5%-os zsírtartalmú tejet fogok választani, az ettől kisebb zsírtartalmú tej számomra már nem finom. :) 

A túróból eddig is a zsírszegény verziót vásároltuk, ezt fogom vásárolni továbbra is. :) 

A natúr joghurt sajnos sosem volt nagy kedvenc, bár az utóbbi több, mint egy évben kipróbáltunk több márkát is. Konkrét kedvenc még nincs, így bátran kísérletezünk tovább. :) Amint lesz jó tapasztalat, megtaláljuk az "igazit" megosztom Veletek!

Mindenképp próbáljatok ki több fajta tejterméket, tapasztaljátok ki Nektek mi a jó! :) 

Puszi

A bejegyzés trackback címe:

https://myendoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5012435401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása