My Endo Blog

My Endo Blog

Segítség a nehezebb napokra

2017. július 15. - My Endo Blog

Sziasztok!

 

Minden nő életében van néhány nap a hónapban, ami a szükséges rossz és gyakran nem kellemes. Az endometriózissal küzdőknél sajnos ez fokozottan igaz, ezért szeretnék megosztani Veletek néhány tippet, hogy túléljétek ezeket a napokat. 

Fogadjátok szeretettel, remélem hasznos lesz:

Meleg: tegyetek egy meleg takarót, forró vizes palackot vagy - ha van - egy cicát a pocakotokra, melegítsen nyugodtan, csökkentik a fájdalmat. Ha van lehetőségetek üljetek be egy kád forró vízbe, relaxáljatok. Tartsátok magatokat melegen. Ha a lábam vagy a hátam fázik, akkor mindenem, ezért ezekre a részekre ügyelek ilyenkor is, zoknit igyekszem itthon is hordani, és papucs nélkül (itthon sem) járkálni. Mikor még a cicám velem lakott nagyon szerettem, ha a pocakomra fektettem és természetesen ott is maradt ( :D ), mindig melegen tartott és nagyon jól esett. 

Mozgás: sok mindenre jó, így a görcsök ellen is hasznos. Lazítja az izmokat és segít kikapcsolni. Ilyenkor természetesen ne hasizom gyakorlatokat végezzetek, hanem kellemesebb, inkább a nyújtásra koncentráló mozgásformát válasszatok, ilyen például a jóga, pilates vagy az intim torna. Segítenek ellazulni és az izmok nyújtásával csökkentjük a görcsök erősségét. 

Itt és itt találtok néhány tippet, valamint egy kicsit több, mint 7 perces jóga gyakorlatsort, mindenképp próbáljátok ki mielőtt gyógyszerhez nyúltok. 

Relaxáció: ez a legnehezebb, de próbáljatok meg ellazulni. Műtétem után mindig féltem ezektől a napoktól, tudat alatt már bennem volt, hogy újra jön a fájdalom, a fájdalomcsillapító gyógyszerek és a "megszokott" sírás. Tény, hogy a műtét óta (és a gyógyszernek köszönhetően) ez a fájdalom jelentősen csökkent. Két hónapja elhagytam a gyógyszert, ezért egy kisebb félsz bennem van, de ezalatt a két alkalom alatt szerencsére sikerült leküzdeni és ellazulni, egyáltalán nem volt olyan vészes a történet, mint vártam. 

Próbáljatok meg relaxálni, akár zenére is, ahogy tetszik, keressetek egy nyugodt zugot, ahol senki nem zavar és kapcsoljatok ki egy kicsit. 

Gyógyteák: Cickafark, kamilla, levendula vagy árvacsalán. Ezeket igyátok, segítenek rendben tartani a hormonháztartást és kitűnőek a fájdalmas problémák enyhítésére. Meleg vizes fürdő esetén is használhatjátok ezeket, nem csak tea formájában! 

+1 Hálószoba: bizony az orgazmusnak feszültségcsökkentő hatása van, épp ezért sokan ajánlják a nehezebb napokon is. Ezt mindenki egyénileg döntse el szeretné-e vagy nem, ha pedig belefér Neked és a párodnak is, akkor hajrá! :) 

Sok rost, hogy a mellékhelyiségben minden rendben és könnyen menjen (az endometriózissal küzdőknek ez a nehezebb napokon igen fájdalmas élmény), kevesebb só, hogy megelőzzük a felesleges puffadást! 

Sajnos tudom milyen az, amikor a fenti dolgok már nem segítenek és igenis muszáj egy, talán két szem gyógyszerhez nyúlni, hogy elviselhető legyen a fájdalom. A tapasztalatom azt mutatja, hogy ez a már nem normális kategória. Ha erős fájdalmaitok vannak igenis tessék elmenni egy nőgyógyászhoz, mert lehet, hogy valami komolyabb dolog áll ennek a hátterében! 

2_1.jpg

 

Tartsatok ki és ha van bármilyen kérdésetek keressetek nyugodtan! :) 

Puszi

A bejegyzés trackback címe:

https://myendoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3912660047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása