Sziasztok!
Múlt hét vasárnap az Erdbeerland Kft. - szedd magad eperföldjén jártunk Solymáron. Összesen 8,9 kg eperrel gazdagabban tértünk haza, 7:55-kor érkeztünk az eperföldre és 9:19-kor már pakoltunk be a kocsiba, szerencsére szaporán ment a szedés, így hamarabb elkezdhettem a feldolgozást. :)
Míg ezt a sok epret megmostam és leszedtem a zöldjét lement a Thor - Sötét világ című film, két legyet ütöttem egycsapásra, mivel a kedvenc Marvel-es karakterem Thor. :)
Az eper nagy részét lefagyasztottam, kapott egy keveset néhány ismerős is, valamint készült belőle eperlekvár, eperszörp, epres calippo és epres jégkrém is. Ezek receptjét szeretném veletek megosztani! :)
Eperlekvár: ez volt az, ami miatt a legjobban vártam az eperszedést. Pontosan a recept szerint készítettem el a lekvárt, és az eredmény pontosan az lett, amit elvártam. Ebből az adagból összesen 3 üveg lekvár készült, azóta az egyiket ki is bontottuk, szerintem nagyon finom, egy tipp csak hozzá: ha már nem eszel annyi cukrot, akkor elegendő kevesebb is, mint amit a recept írt, legközelebb én is így fogok eljárni.
Eperszörp: szeretjük a szörpöket, de nagyon rég nem vettünk bolti cukrozottat, innen jött az ötlet. :) Szerencsére találtam egy egészséges verziót, egy kiló epret használtam fel hozzá, két nagyobb és egy kisebb üvegbe került ebből az adagból. Ezt még nem kóstoltuk meg, hamarosan eljön ennek is az időpontja. Készítés közben bele-belekóstoltam, szerintem finom volt, csak még meleg! :D
Epres calippo: kiskoromban mindig nagyon szerettem az epres calippot, a kedvencem a papírtartó alján összegyűlt elolvadt rész volt, mivel volt eper így nem volt kérdés, hogy mi készül még belőle. :) Az IKEA-ban szereztem be a formát, és ha már arra jártam az epres jégkrémhez felhasznált formákat is megvettem, jó befektetés, most indult nemrég a nyár (remélem hamarosan az időjárás is így fogja gondolni). A recept, amit találtam hivatalosan barackos, de ezt bármilyen gyümölccsel helyettesíthetitek. Az enyémbe nem került mentalevél, mert nem volt itthon (biztosan ki fogom próbálni így is) valamint kevesebb cukrot is raktam bele, mert az eper finom édes volt. :)
Epres jégkrém: ez lett az "átverés". :) Az előző recept alapján készült, viszont kicsivel több víz került bele, mivel az előző receptből maradt fel anyag kidobni pedig természetesen nem szerettem volna és raktam hozzá egy kis citromlevet is. :) Így készült még 6 db jégkrém, párom épp most eszi, nagyon finom és kellően savanykás, még ebben a rossz időben is jól esik. :)
Mindent összevetve szuper nap volt, és teljes megnyugvás, hogy még közel 3 kg eper várakozik a fagyóban a későbbi felhasználásra. :)
A legközelebbi cél a szedd magad málnaföld, nagyon-nagyon várom, málnalekvárt egészen biztosan fogok készíteni. :)
Holnap pedig indul a 30 napos gyümölcs kihívás, egyetek sok-sok gyümölcsöt! :)
További szép estét Mindenkinek!
Puszi