Sziasztok!
Az úszótanfolyam miatt a héten eddig minden nap későn (20:00 körül) értem haza, három alkalomból kétszer bundás kenyér lett a vacsi, teljes kiőrlésű kenyérből. Rájöttem, hogy nem igazán a legjobb ötlet ez, főleg a pocakomnak, ezért most összeszedtem néhány egyszerű, gyors és leginkább sós receptet, mert estére mindig valami sósat akarok enni, nem tudom miért. Az eredeti oldalak linkjét a megnevezésre kattintva éritek el. :)
1. Avokádós-cottage cheese mártogatós zöldségrudakkal
Hozzávalók: 1 db avokádó (nagyobb, simább felületű, krémes húsú), 30 dkg cottage cheese, 3 gerezd fokhagyma, füstölt paprika ízlés szerint, zöldségek csíkokra vágva (uborka, paprika, spárga, amihez kedvetek van).
Elkészítés: az avokádó húsát turmixgépbe kaparjuk, a cottage cheese-t két részletben mixeljük bele, míg sima nem lesz, majd kerüljön bele a fokhagyma és a paprika is.
Hozzávalók: 1 fej jégsaláta, 1 piros paprika, 1 zöld paprika, 1/2 kígyóuborka, 1 fej hagyma, 1 pohárnyi fekete olívabogyó, 1 tonhalkonzerv, 100 g juhsajt, 2 db kemény tojás, 5 db piros retek
Az öntethez: 100 ml olaj (kókuszolaj, olívaolaj, ami tetszik), 100 ml ecet, 1/8 l száraz fehér bor, só, bors, 1 kis köteg bazsalikom, csipetnyi cukor
Elkészítés: A salátát tisztítsuk és mossuk meg, majd hagyjuk megszáradni. A paprikákat csumázzuk ki és vágjuk csíkokra. A hagymát és az uborkát tisztítsuk meg, majd ezeket is szeleteljük fel hosszúkásra.
Az olívabogyót hagyjuk lecsepegni. A tonhalat villával törjük össze, a juhsajtot vágjuk kockákra. Az összes hozzávalót alaposan keverjük össze egy tálban. Az olajat, az ecetet és a fehér bort egy kis tálban keverjük össze, ízesítsük sóval, borssal, cukorral, jól keverjük el, majd öntsük rá a salátára.
Tálalás előtt újra keverjük össze az egészet, és díszítsük tojásokkal, illetve retekrózsákkal.
Hozzávalók: 4-6 db paradicsom, 15 dkg juhtúró, 1 dl tejföl, 15 dkg füstölt sajt, 1 evőkanál mustár, 15 szem Olívabogyó, snidling, só, bors
Elkészítés: A paradicsomok tetejét kettévágjuk, olyan formában, hogy könnyen hozzá tudjunk férni a belsejéhez. Kiskanállal kanalazzuk ki. A túrót keverjük simára a tejföllel és a mustárral. Adjuk hozzá a sajtot és a vékony karikákra vágott olívabogyót. Keverjük össze ismét alaposan és ízlésünk szerint sóval és borssal ízesítsük. A töltelékkel óvatosan töltsük meg a paradicsomokat és a tetejüket olívabogyóval és snidlinggel díszítsük.
4. Fokhagymás-sajtos puliszka lágy tojással
Hozzávalók: 2 bögre víz, 1/2 bögre kukoricadara, 1 gerezd fokhagyma, 1/4 bögre sajt vagy juhtúró, só, bors, snidling, tojás
Elkészítés: forrald fel a vizet, öntsd bele a kukoricadarát és add hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd vedd alacsony fokozatra a tűzhelyet. Fedő alatt főzd 5-7 percig, gyakran kevergetve. Húzd félre a lábost és add hozzá a sajtot (vagy túrót), sót, borsot és snidlinget. A puliszkád ezennel kész, már csak addig kell várnod vele, amíg a tükörtojást villámgyorsan elkészíted, és már ülhetsz is az asztalhoz.
Hozzávalók: 6 tojás, 1/2 tk só, frissen őrölt bors, 1/2 tk őrölt kurkuma, 1/4 tk őrölt kardamom, 1/4 tk őrölt kömény, 1 ek teljes kiőrlésű liszt, 2 bögre friss fűszernövény, apróra vágva ezekből: petrezselyem, koriander, kapor, menta, snidling, 6-7 apróra vágott mogyoróhagyma, 1 vékonyra szeletelt póréhagyma
Elkészítés: Keverd össze a hozzávalókat, olívaolajjal olajozd ki a serpenyőt, nagy lángon süsd 2 percig a tűzhelyen, majd a serpenyőt tedd 200 fokra előmelegített sütőbe 5 percre.
Remélem segítettem kicsit, jó étvágyat Mindenkinek! :)
Puszi