Sziasztok!
Most néhány nap kimaradt, ezért elnézéseteket kérem! Pénteken szerencsésen hazakerült a betegem a kórházból, a hétvégét pihenéssel töltöttük, de közben készült néhány finomság is! Cserébe a kihagyott napokért megosztom Veletek! :)
A menü: mandulás hagymakrémleves, lecsós csirkemáj kuszkusszal és ribizlis muffin volt. :)
Mandulás hagymakrémleves: (az alapreceptet itt találjátok: http://endoblog.hu/endometriozis-blog/endometriozis-dieta-recept-hagymaleves-mandulaval)
A recepttől én kicsit eltértem, már csak azért is, mert nem találtam sajnos blansírozott mandulát, hanem sima héjas mandulát vettem, de így is finom lett.
Hozzávalók: 1 liter tehéntej (szombat reggeli vásárlás volt a Bosnyák téri piacon), kókuszolaj, 7 gerezd fokhagyma, 3 közepes fej vöröshagyma, 20 dkg mandula, 1 csokor petrezselyem, babérlevél, kakukkfű
Elkészítés: a mandulát beáztattam vízbe, kb 1,5 órát töltött a "fürdőben". Közben a vörös- és fokhagymát felkarikáztam, kókuszolajon megpirítottam. Utána felöntöttem egy kis tejjel és turmixgépben a mandulával együtt kb. 3 percig kevertem. Ezután felöntöttem a maradék tejjel, fűszereztem és forrásig főztem.
Lecsós csirkemáj kuszkusszal: ez nálunk eléggé nagy tételben készült, természetesen annyi hozzávalót szerezzetek be, amennyi adagot szeretnétek készíteni! :)
Hozzávalók: 1 kg csirkemáj, 1 kg paradicsom, 70 dkg paprika, 3 közepes fej vöröshagyma, kókuszolaj, bors, paprika, só, kuszkusz
Elkészítés: az olajon a felkockázott hagymát üvegesre pároljuk, utána hozzáadjuk a felkockázott májat és megpirítjuk, közben paprikával és borssal fűszerezzük. Utána a felkarikázott paradicsomot és paprikát is hozzáadjuk, fűszerezzük ízlés szerint és készre pároljuk. Vigyázzunk, hogy sót csak a legvégén adjunk hozzá, különben a máj megkeményedik! A kuszkuszt kevés olajon megpirítjuk, közben kétszer annyi vizet felforralunk és a megpirított kuszkuszra öntjük. Kis lángon még néhány percig melegítjük, utána lefedve hagyjuk kb. 30 percig, hogy megszívja magát.
És végül... :)
Ribizlis muffin:
Hozzávalók: még tavaly találtam egy remek bögrés muffin receptet, azóta ha muffin készül mindig ez az alap. Azért szeretem, mert nyugodtan ízesíthetitek bármiféle gyümölccsel, édességgel.
itt találjátok: http://www.mindmegette.hu/bogres-muffin.recept/
Ahogy szoktam készíteni: 1 bögre apró szemű zabpehely, 1 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 1/3 bögre barna cukor vagy eritrit, 1 bögre tej, 1 csomag sütőpor, 1 db tojás.
A mostani receptbe került még 2 kanál cukrozatlan kakaópor, ribizli és a tetejére olvasztott étcsoki.
Elkészítés: a hozzávalókat keverd össze, ha kicsit híg adj hozzá még lisztet, a zabpehely kevesebb nedvességet szív fel, ezért lehet rá szükség. Töltsd muffinformákba és előmelegített sütőben süsd kb 20 percig.
Jó étvágyat Mindenkinek! :)
Puszi