My Endo Blog

My Endo Blog

Hogyan kezdtük?

2017. április 19. - My Endo Blog

Sziasztok!

 

Szeretném megosztani Veletek mi hogyan is kezdtünk el áttérni az egészséges(ebb) életmódra. 

Először is egy citromos-fokhagymás kúrát csináltunk végig kétszer, betartva a két periódus közti 8 napos kötelező szünetet. Ez segít helyre tenni a cukorszintet és vérnyomást stabilizál. Szerintem hasznos, bár az íze eléggé kellemetlen, főleg a kúra vége felé, mikor már igazán összeérnek az ízek. :)

Ez után néhány dolgot lecseréltünk a konyhában:

LISZTEK: a fehér liszt helyett beszereztünk mindenféle teljes kiőrlésű vagy egészséges lisztet (rozsliszt, tönkölybúza liszt (fehéret is), búzaliszt, graham liszt). Ezekkel sütöttem, főztem, ki kellett tapasztalni mit és hogyan kell használni. Például a rozslisztet csak magában nem érdemes használni akár kenyér sütéséhez (máshoz sem), hacsak nem szeretnétek olyan pékárut készíteni, amivel verekedni lehet. :) Keverni kell, 1:1 arányban szoktam használni graham liszttel vagy teljes kiőrlésű búzaliszttel, van, aki az 1:2 arányra esküszik. Ha a tészta még "kívánt" lisztet a recepten kívül, akkor mindig a graham vagy búzalisztet használtam. 

Nagyon kevés pékárut vásároltunk, süteményt is magunknak készítettem. 

A zabpehelylisztet még nem próbáltam, helyette apró szemű zabpelyhet használtam, nagyon finom gofrit lehet belőle készíteni (meg természetesen rengeteg süteményhez fel lehet használni). :) Zabpehelyből készítettünk reggelire/ vacsorára zabkását, bármilyen gyümölccsel nagyon finom, de tehetsz rá joghurtot, mézet, tejszínt, ami jól esik!

Nemrég kezdtem el használni a kukoricalisztet, eddig meg vagyok vele elégedve, süteményekhez használtam.

Itt egy szuper jó összefoglaló a fehér és a teljes kiőrlésű lisztekről: (forrás: http://taplalkozzunktudatosan.blogspot.hu)

Különbség a finomított liszt és a teljes kiőrlésű liszt között:

-A finomított liszt nem tartalmazza a gabonaszem héját és a csírakezdeményt, amelyek az emésztéshez fontos és hasznos tápanyagokat tartalmaznak, helyette fehérje és szénhidrát van benne bőven. Hogy a rostanyagot elválasszák a korpától, elvonják a belső, fehér, szénhidrát dús részeket, és csak ezeket őrlik lisztté. Emiatt a finomított fehér lisztből készült táplálék egyoldalú lesz, ami hosszú távon káros az egészségre, és kifejezetten hizlaló. 
-Ugyanakkor a teljes kiőrlésű lisztből (amely tartalmazza a héj és a csíra fontos anyagait is) készült kenyér élelmi rostokban gazdag, ezek pedig elősegítik az emésztést, csökkentik a zsír koleszterinszintjét.

 

A teljes kiőrlésű liszteknél elsősorban a színét kell megszokni. :) Hozzá vagyunk szokva nyilván a "normális", fehér színű liszthez és ezekből készült ételekhez, a teljes kiőrlésű lisztek barnásabbak, eleinte nagyon-nagyon fura. :) A színe miatt soha nem tudtam eldönteni, hogy a sütőben sütött sütemény vagy tészta megsült-e. Higgyétek el, hozzá lehet szokni! Kitapasztalod egyáltalán azt, hogy a sütőd mennyi idő alatt süti meg az adott tésztát, valamint azt, hogyan is néz ki a tészta, ha már megsült! Kalandra fel! :) 

CUKROK: fehér cukor helyett elkezdtünk finomítatlan nádcukrot vagy mézet használni. 

A méz már az ókor óta fontos édesítő, számos vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, valamint antibakteriális hatású is. Forró teába, süteményekbe viszont ne rakjuk, 37 fok felett elvész belőle számos előnyös hatású anyag, magas hőmérséklet hatására az egészségre káros hatása lehet.

A finomítatlan nádcukor a teljes B-vitaminskálát tartalmazza, valamint egyéb ásványi anyagokat is, így az emésztés során más folyamatoktól nem von el ilyen anyagokat. Kevésbé édes, mint a fehér cukor, de higgyétek el abszolút hozzá lehet szokni és meg lehet szeretni. Egy idő után mennyiségre ugyanannyi nádcukrot fogtok használni sütéshez/főzéshez (talán még kevesebbet is), mint a fehér cukorból használnátok. Arra viszont figyeljetek, hogy mindenképp finomítatlan nádcukrot vásároljatok, a finomított kb annyit ér, mint a fehér cukor. :) 

Nemrég tértünk át az eritritre, amit nullkalóriásként hirdetnek, és cukorbetegeknek nagyon ajánlanak. Kis mennyiségben megtalálható számos gyümölcsben, a boltban kapható változatát valódi cukrok további erjesztésével állítják elő. A fehér cukorhoz képest 60-70%-os az édesítő "ereje". Nagy előnye, hogy nincs hozzászoktatási szakasz, szerencsére nem okoz hasmenést, bátran fogyasszátok. Saját vélemény erről az, hogy a kisebb édesítő aránynak köszönhetően kicsit többet kell belőle használni, azonban a "leszokási" szakaszban egy idő után ha szeretnétek le lehet cserélni a finomítatlan nádcukrot az eritritre.

Endometriózissal küzdőknek kifejezetten ajánlják a nyírfacukrot, erről véleményt még nem tudok alkotni, hamarosan vásárolok majd és amint van tapasztalat megosztom Veletek! :) A nyírfacukor csökkenti a test inzulin szintjét, alacsonyan tartja és stabilizálja a vércukorszintet. Lassan lebomló szénhidrát, elősegíti az emésztési folyamatokat, gátolja a fogszuvasodást. Pozitív lehet (főleg nőknek), hogy hatékony gombás fertőzések esetén is. Rengeteg pozitív hatása van, szóval mindenképp megéri kipróbálni. :) 

OLAJOK: a bolti, finomított olajokat lecseréltük növényi olajokra, melyek telítetlen zsírsavakban, vitaminokban és egyéb ásványi anyagokban gazdagok. 

A legjobban kókuszolaj vált be, nagyon megszerettük. Bátran süthetsz, főzhetsz vele. Nincs kellemetlen illata, az íze nagyon finom, természetes immunerősítő, szabályozza a koleszterin-szintet, testzsírt, egészségessé és fényessé teszi a bőrt és a hajat, Candida-betegségeknél is segíti a szervezet gyógyulását.

Az olívaolajjal már más a helyzet. :) Pattanások ellen kiváló, erősíti a körmöket, szempillákat, szemöldököt, a haj egészségéhez is hozzájárul, van, aki "borotvahabként" is használja. Nekünk viszont nem vált be, elsősorban azért, mert kellemetlen illata van, olajban sütés után az egész lakást szellőztetni kellett. :(

Pálmaolajból legutóbb beszereztem 1 kg-ot. Na igen, ez egy rossz döntés volt (nem, nem azért mondom ezt, mert rengeteg negatív véleményt lehet róla olvasni). Elsősorban ételekhez, nem süteményekhez használtam, viszont bő olajban sütéshez egyáltalán nem ajánlom. Az én ízvilágomhoz nagyon zsíros maradt az étel, hiába itattam le róla papírtörlővel. Az íze sem nyerte el a tetszésemet, ezért ettől az olajtól elköszönök. :) Szív és érrendszeri betegségekre, daganatos betegségekre vonatkozó negatív hatásáról sokat olvashattok, fontos leszögezni, hogy ezeket nem támasztották alá egyértelmű tudományos bizonyítékokkal.

ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS: na ez lett az abszolút kedvenc! :) Sokan mondják, és abszolút igazuk van, hogy fontos a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása. 

Rengeteg salátát ettünk, natúr joghurtos, fűszeres öntettel (a fűszerezést mi magunk készítettük el, nem a bolti porokat használtuk). A reggelihez mindig fogyasztottunk egy-egy almát, banánt, bármilyen gyümölcsöt, amit éppen megkívántunk. Köretként ettünk párolt zöldségeket, tényleg rengeteg elkészítési lehetőség van, ezzel bátran kísérletezhettek, egyétek, amit szerettek, ami jól esik. :) 

Talán ezt a témát kellene a leginkább kifejteni, hiszen rengeteg féle-fajta finomság létezik/terem a Földön, de akkor ez egy sohavégetnemérős bejegyzés lenne. :) Ígérem hamarosan külön-külön írok néhány fontosabb zöldségről, gyümölcsről. Elöljáróban: nagy kedvencem a banán és a szőlő. A pletykák szerint ezek a gyümölcsök a magas cukortartalmuk miatt nem tesznek jót és hizlalnak is. Saját tapasztalat csak annyi, hogy igenis egyétek bátran, mértékkel! Természetesen ne ezek tegyék ki a napi étkezésetek 100%-át, de reggelihez vagy vacsorához ha elmajszoltok egy-egy ilyen jellegű gyümölcsöt igenis sokat tesztek az egészségetekért, és ugye inkább a gyümölcs, mint a csoki! :) Zöldség terén kifejezetten utáltam a spenótot, becsszó megkóstoltam főzelék formájában, és ez a vélemény nem változott, azonban!! Vásároltam még korábban egy spenótos halat, ami kifejezetten ízlett, később biztosan fogok csinálni itthon, mert tényleg nagyon ízlett! :) 

HÚSOK: a vörös hústól nagyrészt elköszöntünk (a chillis babtól nem sikerült :) ), elsősorban fehér húsokat vagy halat eszünk. Rengeteg-rengeteg féleképpen el lehet készíteni, a határt csak a fantáziátok szabja. :) 

A vörös húsok zsírosabbak a fehér testvéreiktől, endometriózissal küzdőknek ezért nem ajánlott fogyasztani. A sok vörös húst fogyasztók között kétszeres a kockázat az endometriózisra!

PÉKÁRUK: egyértelmű volt, hogy ha a fehér liszttől megválunk, akkor bizony az ebből készült pékáruk is tiltólistára kerülnek. Ha teljes kiőrlésű lisztekből készült kenyeret, zsemlét, akármit szeretnétek vásárolni mindig nézzétek meg az összetevők listáját! Ami a legelső a sorban, abból van a legtöbb! Mai példa: vásároltam teljes kiőrlésű rozskenyeret, kb 15 percembe telt... Nem egy, nem két kenyeret tettem vissza a polcra: az egyik nagy kedvenc a rozslisztből készült kenyér volt, mely búzalisztet tartalmazott, és összesen 4% rozslisztet!!! Végülis... :) 

Szóval abszolút figyeljetek oda rá mit vásároltok! 

Sajnos eleinte másképp nem megy, bizony mindent meg kell nézni, egy idő után már megszokásból fogjátok tudni mit is kell vásárolni! Nagy kedvencünk lett a Wasa Original ropogós kenyér, barátom előszeretettel fogyasztja, az öccse el is nevezte raklapnak, már mi is így hívjuk, bevásárló listára is így kerül fel. :) 

A kezdődő cukorbetegség miatt is meg kellett mindig nézni mennyi szénhidrátot és cukrot tartalmaz az adott étel, ezt javaslom számotokra is. Higgyétek el a kezdeti plusz időtöltés a boltokban megéri! :)

TEJTERMÉKEK: a tegnapi posztomban hosszan kifejtettem a tejhez kapcsolódó érzelmeimet. :) 

Le kellene mondanom róla, sajnos itt inkább a hajlandósággal van probléma. Korábban féltem is ettől, azonban Árvai Nóra könyvében olvastam egy nagyon kedves mondatot: "Nem az a lényeg, mi van a tányérodon, hanem hogy mi van a fejedben!" Ezt az elvet vallottam korábban is, leírva viszont csak megerősítést nyert ez az egész. :) Tejterméket termelőktől fogok vásárolni! Ha megtalálom az igazit és lehetőségem nyílik rá ellátogatok oda, ahol elkészíti a sok finomságot! Szorítsatok! :) 

EGYÉB FINOMSÁGOK: na ezek azok a plusz dolgok, amiket eleinte fenntartásokkal kezeltem, de abszolút megérte kipróbálni. :)

Tápióka, vagy manióka, ahogy tetszik. Egyik kolléganőm kínált meg egy általa elkészített tápióka pudinggal, fogggalmam nem volt arról mi is ez, viszont nagyon ízlett. El is látogattam egy bioboltba, ahol megvásároltam rögtön 1 kg-ot belőle! Próba, szerencse! Na ha láttatok már tápiókát... úgy néz ki, mint a hungarocell. TÖK KOMOLYAN! Viszont nagyon finom. Megosztok Veletek egy alapreceptet, úgy ízesítitek, ahogy szeretnétek: https://cookpad.com/hu/receptek/1924802-tapioka-puding

Na ez éppen málnás változatban készül, de a málna helyett tényleg használjatok bátran bármiféle más gyümölcsöt, mi banánosat és almásat valamint kókuszosat készítettünk már, nagyon finom! (Megsúgom: aki a sósat szereti nyugodtan nézelődjön az interneten, chillis tápióka recepttel is találkozhat.) Fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, tényleg csak ajánlani tudom. :)

A chia magot elsősorban a kíváncsiság miatt próbáltuk ki, tényleg finom. :) Javítja a vérnyomást, a koleszterinszintet ezáltal a szív egészségére is "figyel". Készítheted vízzel, joghurttal, keverheted gabonapehelybe és turmixokba is. Ezt a verziót próbáltuk ki, nagyon finom:

http://www.nosalty.hu/recept/reggeli-chia-puding

 

Jól ismert receptek hozzávalóit is fel lehet egészen nyugodtan cserélni az egészséges változatukra! Sok sikert! :) 

 

Puszi

A bejegyzés trackback címe:

https://myendoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2912438113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása