My Endo Blog

My Endo Blog

HyCoSy

2019. április 09. - My Endo Blog

Sziasztok!

 

Tavaly novemberben volt szerencsém egy petevezeték átjárhatósági vizsgálathoz, az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat szeretném megosztani Veletek. Bár nem történt semmi szörnyű dolog, mégis most írok róla, remélem hasznos lesz. :) 

 

Mi is ez a vizsgálat?

Mint ahogy a neve is mutatja, azt vizsgálja, hogy a petevezetékek mennyire átjárhatóak, vagyis a petesejt eljut-e a petefészekből a méhbe.

 

Mikor érdemes petevezeték átjárhatósági vizsgálatot csináltatni?

  • Meddőség kivizsgálása során, 
  • Megtermékenyítési kezelések előtt, 
  • valamint rendellenességek pontosítására. 

 

Hogyan lehet elvégezni a vizsgálatot? 

  • "Röntgenvizsgálattal: (HSG = hysterosalpingographia) Nem altatásban végzik. Kb úgy kell elképzelni, mint egy nőgyógyászati vizsgálatot, de van egy pont, amikor a speciális eszközt behelyezi az orvos, ami igen fájdalmas. Ezt követően olyan anyagot juttatnak a méh belsejébe, amit röntgen sugárral lehet látni, így végig lehet követni a méh belsejét és a két petevezetéket, hogy átjárható-e, vagy sem. Ha nem átjárható, akkor jobban görcsöl a beteg hasa, hisz feszíti a méhet a kilépni nem tudó kontrasztanyag. Vacak érzés. És sugárterhelő. Ami a vizsgálaton áteső nőnek kevésbé problémás, mint a rendszeresen ilyen vizsgálatot végző orvosnak. Ugyanakkor TB finanszírozott."
  • Ultrahangos vizsgálattal: "olyan, mint a röntgenes, csak nem sugárterhelő, a felhelyezés talán kevésbé fájdalmas; viszont nincs állami finanszírozott formában, csak magánrendelőben elérhető, és igen drága."
  • Műtéti hastükrözéssel: "(laparoscopiával) belekukucskálunk a beteg hasába, megkeressük a petevezetékeket, és hüvely felől egy színes anyagot fecskendezünk be, és szem ellenőrzése mellett figyeljük, hogy kilép-e a petevezetékből a hasüregbe a színes folyadék. Értelemszerűen altatásban történik a vizsgálat. Általában akkor választjuk ezt a módszert, ha más okból kifolyólag amúgy is műtétet végeznénk, pl: petefészek cysta eltávolítása."

(Az idézőjelben feltüntetett szöveg eredetileg itt találjátok.)

 Az endometriózisom miatt ajánlott volt egy ilyen vizsgálat, ezért nekem a HyCoSy vizsgálatot (második) végezték el. Igyekeztem mindent megtenni annak érdekében, hogy TB alapon elvégeztethessem, de sajnos két napos telefonálás után az utolsó lépésnél falba ütköztem, amit sajnos nem tudtam megugrani, ezért döntöttem a magánrendelő mellett. (Röviden: Budapesten lakom albérletben, ami cím-ügyileg nem szerepel a lakcím kártyámban. A háziorvosomhoz tartozó illetékes kórház nem fogad azért, mert nem vagyok bejelentve, ezért természetesen a vizsgálatot sem végzik el nekem. A MÁV kórház megcsinálta volna, de csak abban az esetben, ha a területileg illetékes kórház kiad egy papírt arra vonatkozóan, hogy ők nem csinálják meg. Amit természetesen meg sem kapok, hiszen nem fogadnak... Ördögi kör). 

 

 A vizsgálat menete

z a legjobb, ha a vizsgálatot a ciklus első felében, de a menstruációt követően végzik el. Nem ajánlott a vizsgálat, míg a menstruáció tart, ha valamilyen kismedencei gyulladás, vagy lázzal járó bármilyen betegség fennáll. Valamint akkor sem, ha allergiásak vagyunk a vizsgálat során bejuttatott kontrasztanyagra. És természetesen akkor sem ajánlott elvégezni, ha valaki épp babát vár. :) 

Vizsgálat előtt 3 estén keresztül (nekem) Klion kúpot kellett felhelyezni, elalvás előtt. Úgy kell időzíteni, hogy a vizsgálat előtti este már ne használjunk. Vagyis: ha például hétfőn van a vizsgálat, akkor vasárnap már nem használunk, hanem csak csütörtök, péntek és szombat este.

Az ismeretlen helyzetektől valamiért mindig félek, ez most sem volt másképp. Rengeteg tapasztalatot olvastam, sok embernek fájt a vizsgálat, volt, aki semmit nem érzett belőle.  Szerencsére én is azok táborát erősítem, akinek enyhe kellemetlen érzése volt, semmi más. :)

Nekem a vizsgálatot a nőgyógyászom férje végezte el, aki természetesen szintén nőgyógyász. Nagyon féltem az egésztől, de kedvesen megnyugtatott és elmondott mindent: mikor, mi fog történni, valamint a folyamat közben is szóval tartott, kommentálta az eseményeket.

Vizsgálat előtt közvetlenül ajánlott kiüríteni a húgyhólyagot, a továbbiak a nőgyógyásznál megszokott "pozícióban" történnek. Először egy hüvelyi feltárás következik a jól ismert nőgyógyászati "kacsával", majd egy kis tisztítás és egy hüvelyi ultrahang. Eddig a pontig szerintem minden ugyanúgy történik mint egy normál vizsgálatnál, innentől jön az érdekes rész. :) 

Egy katétert vezetnek a hüvelyen keresztül a méhbe. Ez egy kicsit kellemetlen, szúró érzés, de nem vészes, higgyétek el. Miután ez megtörtént, a kacsát eltávolítják, egy gyors hüvelyi ultrahang és a katéteren keresztül folyamatosan vezetik be először a méhbe a fiziológiás sóoldatot, onnan pedig a petevezetékekbe már a kontrasztanyagot. Ezt a bejuttatás után ultrahangon végig követjük. A doktor úr már az elején mondta, hogy átjárható mind a két petevezeték, de végig mutatta a kontrasztanyag útját és előre mutatta merre fog tovább haladni. Nyilván örültem az eredménynek, de nagyon tetszett a látvány is. Vicces és egyben fura volt így látni a saját méhemet, petevezetékeimet és petefészkeimet. :) A bal oldali petevezetékbe először kevés anyag jutott, ezért egy második körben is juttattak be kontrasztanyagot. Ez egy kicsit kellemetlen volt, de abszolút túlélhető. :) 

A doktor úr mellett egy asszisztens segítette a vizsgálatot, aki a kontrasztanyag bejuttatásáért volt a felelős, így a doktor úr és én is ultrahangon tudtuk figyelni az eredményt. 

A vizsgálat végén a doktor úr eltávolította a katétert, ezután történt egy újabb hüvelyi feltárás a kacsával. Ahogy a doktor úr mondta ezután "rendbe tesznek", az esetleges rosszullét elkerülése miatt egy kis ideig még nem engedtek felkelni. A végén természetesen felöltözhettem, a javaslat az, hogy a nap további részében pihenjünk. Szerencsére nálam nem volt semmi probléma, de a biztonság kedvéért Párom elkísért. A nap további részében javasolt pihenést pedig betartatta velem. :) 

 

A vizsgálat után

A vizsgálat után enyhe vérzés, alhasi fájdalom előfordulhat és a következő három napban mellőzni kell az ülőfürdőt, házaséletet, hüvelyöblítést és tamponhasználatot. 

Természetesen több eredmény is lehetséges, én a legszerencsésebbek közé tartozom. Akinek a petevezetékeket kitöltő kocsonyás anyag okozza a petevezetékek átjárhatatlanságát (például valamilyen korábbi fertőzés esetén), azoknak nagy valószínűséggel a kontrasztanyag kitisztítja a petevezetékeket és megszűnik a probléma. Átjárhatatlanság esetén a kontrasztanyag nem ürül ki a petevezetékeken keresztül a hasüregbe, hanem elkezd visszaáramolni. Ha más ok miatt nem átjárható egyik vagy sajnos mind a két petevezeték, akkor a nőgyógyásszal szükséges egyeztetni a további lépésekről. Ilyenkor szóba jöhet a műtéti beavatkozás, gyermekvállalási szándék esetén pedig a mesterséges megtermékenyítés. 

13484_images_5.jpg

Remélem hasznosnak találtátok a blogbejegyzést, ha kérdésetek van keressetek bátran! :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://myendoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr314392998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása